Taal onderdeel van veiligheid op de werkvloer

Blog Jessica Brandwijk.
“Onlangs hebben we voor het eerst een vergoeding alleen gericht op de Nederlandse Taal gelanceerd. De vergoedingportal was nog maar net open of de aanvragen stroomden al binnen. Een groot succes dus.”

Dat succes was voor ons ook wel te verwachten. We krijgen vaak de vraag vanuit uitzenders of we ook een product voor de Nederlandse taal kunnen aanbieden. 

Binnen de uitzendbranche is een grote groep arbeidsmigranten en statushouders werkzaam als uitzendkracht. Daarnaast kent Nederland ook ruim 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/ of rekenen. Ook velen van hen zijn werkzaam als uitzendkracht. Voor ons reden genoeg om een nieuw product te lanceren: het Nederlands Taalbudget.

Veel werkgevers vinden het belangrijk dat hun medewerkers de Nederlandse taal goed onder de knie hebben. Dat snap ik wel. Want als je tussen het werk door, tijdens de pauzes bijvoorbeeld, gezellig met elkaar kunt kletsen verhoogt dit ook het werkplezier. 

Maar uiteraard is het nog belangrijker om de arbo- en veiligheidsregels te kunnen lezen. En om je collega’s te kunnen waarschuwen bij onveilige situaties. Want veiligheid op de werkvloer begint met duidelijke communicatie. En dan is het noodzakelijk dat iedereen dezelfde taal begrijpt om de veiligheid voor jezelf en je omgeving te vergroten.

Om de risico’s die het werken met zich meebrengt inzichtelijk te maken, is informatie nodig. Wij hebben hiervoor de Arbochecklists ontwikkeld. Je kent ze vast al wel want ze worden jaarlijks zo’n 3.521 keer gedownload van onze site. De Arbochecklist Productie staat daarbij op nummer 1 meest gedownload. Wist je dat we deze Arbochecklists ook in diverse talen aanbieden? Je vindt ze hier.

Jaarlijks gebeuren er nog zo’n 93.000 (bron CBS) arbeidsongevallen, ondanks dat iedereen zijn best doet om:

  •  de risico’s in beeld te brengen
  • met elkaar dezelfde taal te spreken en
  • voor duidelijke veiligheidsinstructies te zorgen

Onveilige situaties kunnen zich dus ook voordoen als iedereen dezelfde taal spreekt.
En een arbeidsongeval kan al snel leiden tot uitval. (Minder arbeidsongevallen met vier of meer dagen verzuim (cbs.nl).

Uiteraard iets dat je als uitzendbureau graag voorkomt. Wat doen jullie al om de veiligheid op de werkvloer voor uitzendkrachten te vergroten?

Wist je dat we bij Doorzaam diverse ondersteunende tools aanbieden voor een veilige werksituatie?
Neem maar eens een kijkje bij:

De game Jouw werk jouw veiligheid checkt op een leuke manier of de uitzendkracht kennis heeft over de juiste manier van werken. Deze game is ontwikkeld voor diverse werkomgevingen.

Een leuke manier om dit belangrijke onderwerp onder de aandacht te brengen. Ik ben benieuwd wat jij allemaal doet voor de veiligheid van je uitzendkracht. Laat je het me weten?


Meld je vrijblijvend aan en vind jouw nieuwe baan.